Překvapivá jídla, která neočekávaně obsahují lepek

Není to tak dávno, že jediní lidé, kteří se obávali lepku, byli lidé s celiakií. Ale věci se změnily. Mnoho lidí, ať už s diagnózou nebo bez ní, snižuje spotřebu lepku (přestože lékaři mají výhrady ohledně bezlepkové stravy). Zájem o bezlepková jídla je zřejmá téměř v každé uličce obchodu s potravinami.

Ale u všech bezlepkových chlebů a alternativních mouček skladují obchody s potravinami mnoho potravin, které byste mohli nesprávně předpokládat, že neobsahují lepek. Tyto neočekávané zdroje lepku mohou způsobovat zdravotní problémy lidem s celiakií. A mohou vás zakopnout, pokud jíte bezlepkovou dietu, abyste se cítili energičtěji, soustředějiji nebo zdravěji. Přečtěte si o některých potravinách obsahujících lepek.



1. Zmrzlina

Zmrzlina je jednou z našich potravin obsahujících lepek. | iStock.com



Začněme jedním z nejhorších překvapení. Mnoho příchutí zmrzliny neočekávaně obsahuje lepek, což je špatná zpráva, pokud trpíte celiakií nebo máte-li bezlepkovou dietu. VeryWell hlásí, že lepek neobsahuje jen sušenky a krémové nebo čokoládové sušenky. Výrobci vyrábějí spoustu dalších příchutí na stejném zařízení jako výrobky obsahující lepek. Proto byste si měli štítek přečíst vždy, když si koupíte krabičku zmrzliny.

2. Kukuřičné vločky

Kukuřičné vločky obsahují sladový extrakt, což znamená, že obsahují lepek. | iStock.com/Aksenovko

Nadace Celiac Disease Foundation vysvětluje, že pšenice není jediné zrno, které obsahuje lepek. Pšeničné odrůdy a deriváty, jako je krupice, farro a graham, obsahují lepek. Stejně jako u jiných zrn, včetně žita, ječmene a sladu. A potraviny v jejich základní podobě, které neobsahují lepek, by se mohly stát zdrojem lepku díky dalším přísadám, které výrobce přidává. Kukuřičné vločky jsou snadným příkladem. Tato obilovina zní bezpečně, protože je vyrobena z kukuřice. Nadace však uvádí, že kukuřičné vločky často obsahují sladový extrakt nebo aromatické látky. Bohužel tedy obsahují lepek.



3. Rýžové obláčky

Rýžové oblázky také obsahují lepek. | iStock.com/lily_rochha

Další zdánlivě nevinná snídaňová cereálie, která ve skutečnosti obsahuje lepek? Rýžové obláčky. Tato cereálie zní bezpečně. Konec konců, rýže není totéž jako pšenice. A rýže sama o sobě neobsahuje lepek. Nadace Celiac Disease Foundation však uvádí, že rýžové obláčky, stejně jako kukuřičné lupínky, často obsahují sladový extrakt nebo aroma. Verdikt? Rýžové obláčky nepředstavují bezpečnou alternativu k obilninám na bázi pšenice.



4. Granola

Pokud nepoužívá bezlepkový oves, obsahuje granola pravděpodobně lepek. | iStock.com

Potřebujete svačinu? Granola zní bezpečně. Výrobci obvykle vyrábějí oves. A oves samy o sobě neobsahují lepek. Podle Nadace Celiac Disease Foundation je problémem „může dojít ke zkříženému kontaktu na poli, když se oves pěstuje vedle sebe s pšenicí.“ Když si koupíte oves, musíte hledat oves, který je specificky označen lepkem volný, uvolnit. Když ale kupujete granolu, pravděpodobně neexistuje způsob, jak zajistit, aby granola používala bezlepková ovsa, nikoli normální oves.

miranda lambert a brendan mcloughlin

5. Kuskus

Kuskus pochází z pšeničné mouky, což znamená, že obsahuje lepek. | iStock.com

Dalo by se předpokládat, že kuskus je bezpečná alternativa k těstovinám. Kuskus však ve skutečnosti není alternativním zrnem. Kuskus je ve skutečnosti jen malé kuličky krupicové mouky. Uhádli jste, že to pochází ze stejné tvrdé pšenice, která jde do těstovin a dalších přísad obsahujících lepek. Nadace Celiac Disease Foundation rozděluje kuskus s ostatními druhy těstovin, které obsahují lepek.

6. Kukuřičný chléb

Kukuřičný chléb obsahuje kukuřičnou moučku, ale také mouku. | iStock.com

Možná si myslíte, že kukuřičný chléb je bezpečný pro lidi s citlivostí na lepek, protože je vyroben z kukuřice. Ale stačí se podívat na jakýkoli základní recept na kukuřičný chléb, abyste si uvědomili, že kukuřičný chléb neobsahuje pouze kukuřičnou moučku. Obsahuje také univerzální mouku. Výrobci nabízejí všechny druhy bezlepkové mouky. Ale všestranná mouka mezi ně nepatří. Nenechte se zmást žlutou barvou. Kukuřičný chléb rozhodně obsahuje lepek.

7. Jsem omáčka

Standardní sójová omáčka často obsahuje lepek. | iStock.com

Myslíš, že neexistuje žádný způsob, že sójová omáčka obsahuje lepek? Zamyslete se znovu. Nadace Celiac Disease Foundation uvádí, že „tradiční sójová omáčka“ často obsahuje lepek. Důvod proč? Podle VeryWell „většina značek obsahuje pšenici jako svou první ingredienci.“ Jeden druh sójové omáčky, zvaný tamari, se však tradičně vyrábí bez pšenice. VeryWell proto doporučuje zvolit jednu z „malé (ale rostoucí) hrstky sojové omáčky bez glutenu na trhu“.

8. Smetanové omáčky

Smetanové omáčky, jako jsou ty, které se používají v těstovinách, často začínají rýžou, což znamená, že obsahují lepek. | iStock.com/Isr_Raviv

Krémová omáčka se nejeví jako pravděpodobný zdroj lepku. Ale přemýšlejte o tom, jak se smetanová omáčka spojí. Většina začíná rouxem. Základem omáčky je roux složený ze stejného množství mouky a másla, který pomáhá zahušťovat. Problém? Většina lidí používá jednoduchou všestrannou mouku k přípravě krému. Takže pokud jde o jídlo, jako jsou makarony a sýr, i když makarony neobsahují lepek, musíte se ujistit, že omáčka neobsahuje lepek.

9. Pivo

Pokud to není konkrétně označeno jako bezlepkové, vaše pivo pravděpodobně obsahuje lepek. | iStock.com

Pravděpodobně to není problém, pokud je to vaše dítě, a ne vy, kdo potřebuje jíst bezlepkovou dietu. Ale pivo, pokud není výslovně označeno jako bezlepkové, ve skutečnosti obsahuje lepek. Většina destilovaných alkoholických nápojů neobsahuje lepek, i když jsou vyrobeny z obilí obsahujících lepek. Podle Nadace Celiac Disease Foundation „Peptid lepku je příliš velký, aby se přenesl do destilačního procesu a výsledný tekutý lepek zůstane bez obsahu.“ Vína, tvrdý alkohol a destilované nápoje neobsahují lepek. Ale piva, piva, ležáky a sladové nápoje nejsou destilovány. Proto obsahují lepek.

10. Energetické a granolové tyčinky

Chcete bezlepkovou energetickou tyčinku? Pravděpodobně budete muset udělat sami. | iStock.com

dělal kelly ripa odcházející žít s kelly a michael

Každý má rád energetické tyčinky a granolové tyčinky. Pokud však potřebujete lepek, musíte se pečlivě podívat na seznamy přísad. Mnoho tyčinek energie a granola obsahuje pšenici jako přísadu. Jiní používají oves. (Opět platí, že jen málo výrobců spolehlivě používá oves, který se pěstuje bez lepku.) Budete muset konkrétně hledat tyčinky, které neobsahují lepek. Nebo se můžete rozhodnout, že si doma vyrobíte ingredience, o kterých víte, že jsou bezpečné.

11. Hranolky

Myslíte si, že hranolky nemají lepek? Zamyslete se znovu. Ve fritéze se často zkříženě kontaminují. | iStock.com/kiboka

Jeden z více překvapivých potravin nadace Celiac Disease Foundation říká, že musíte konzumovat opatrně? Hranolky. Každý ví, že hranolky nejsou zdravé jídlo. Mohou však být nebezpeční pro lidi s celiakální nebo lepkovou senzitivitou, protože hranolky mohou být ve fritéze křížově kontaminovány. Mnoho dalších potravin, které se potěší, jako jsou například kuřecí nebo kuřecí štěňata, je potaženo těstem, které obsahuje pšeničnou mouku. Hranolky tak mohou být kontaminovány lepkem pouhým smažením ve stejném oleji.

12. Bramborové lupínky

Mnoho příchutí bramborových lupínků obsahuje lepek. | iStock.com/Magone

Další nezdravé jídlo k přehodnocení? Brambůrky. Čipy ve své základní podobě neobsahují lepek. Nadace Celiac Disease Foundation varuje, že „některé koření bramborových lupínků mohou obsahovat sladový ocet nebo pšeničný škrob.“ VeryWell uvádí, že „bramborové lupínky by neměly být přirozeně bezlepkové.“ Ale některé značky bramborových lupínků používají přísady obsahující lepek. A další se ve výrobě zkříženě kontaminují. Naštěstí mnoho značek nabízí bramborové lupínky bez lepku pro bezpečné občerstvení. Musíte jen vědět, které hledat v obchodě s potravinami.

13. Zpracované maso

Lepek obsahuje více druhů zpracovaného masa. | iStock.com/5 s

VeryWell uvádí, že mnoho zpracovaných mas, jako jsou hot dogy a uzeniny, neobsahuje lepek. „Ne všechny značky jsou však bezpečné.“ Mnoho hot dogů například neobsahuje lepek. Někteří se však mohou někde podél výrobní linky navzájem kontaminovat. Některé předem vytvořené hamburgerové placičky obsahují zrna - a proto lepek. Slanina může být křížově kontaminována a někdy používá tekutou kouřovou příchuť, která obsahuje sladový ječmen. A ačkoli většina výrobců uzenin nepoužívá lepkové přísady, jen málokdo může zaručit, že jejich uzeniny nebudou vyráběny ve stejném zařízení nebo na společném zařízení s potravinami obsahujícími lepek.

14. Bonbóny

Mnoho populárních čokoládových tyčinek obsahuje lepek nebo se dostane do křížové kontaminace bonbóny. | iStock.com/al62

Čokoládová tyčinka nemusí znít tak nebezpečně. Ale mnoho populárních druhů cukrovinek ve skutečnosti obsahuje lepek. (Nebo jsou křížově kontaminovány jinými produkty, které obsahují lepek.) VeryWell uvádí, že naštěstí více výrobců cukrovinek vyrábí své bonbóny bez lepku. Stačí si přečíst štítky pokaždé pečlivě. Někdy bude standardní velikost určité tyčinky označena jako bezlepková, ale velikost svačinu nebude nebo naopak. A sezónní předměty jsou často znečištěny, protože jsou vyráběny ve společných zařízeních nebo na společných zařízeních.

15. Polévka

Mnoho polévek, zejména krémových, obsahuje mouku. | iStock.com/kawizen

Myslíte si, že jste mimo les, když vaše polévka podle výběru neobsahuje pšeničné nudle? Zamyslete se znovu. Mnoho polévek obsahuje ječmen, zrno, které přidá lepek do vaší mísy. A nadace Celiac Disease Foundation varuje, že musíte „věnovat zvláštní pozornost krémům na bázi krému, které mají mouku jako zahušťovadlo.“ VeryWell uvádí, že mnoho polévek používá jako zahušťovadla lepkové přísady. A krémové polévky „mají obvykle mnohem více pšeničné mouky než smetany“.

16. Salátové dresingy

Mnoho salátových dresinků obsahuje lepek. | iStock.com/StephanieFrey

Salát zní bezpečně (alespoň pokud opustíte krutony). Salátová zelenina nakonec neobsahuje lepek. Ale musíte pečlivě přemýšlet o tom, co si položíte na salát. Salátové dresinky běžně obsahují všechny druhy lepku. Některé zahrnují sladový ocet. Jiní používají sójovou omáčku. A ještě jiní používají mouku jako zahušťovadlo. Než si vyberete salátový dresink, vždy si přečtěte ingredience. A pokud jíte doma, zvažte vytvoření vlastního.

17. Náhradky masa

Mnoho náhrad vegetariánského masa je vyrobeno ze seitanu, což je pšeničný lepek. | iStock.com

Pokud se snažíte jíst vegetariánskou stravu a bezlepkovou dietu současně, budete muset provést svůj výzkum. Nadace Celiac Disease Foundation poukazuje na to, že mnoho populárních náhrad masa - včetně vegetariánských hamburgerů, vegetariánské klobásy, imitace slaniny a imitace mořských plodů - se vyrábí seitanem. Seitan je vlastně pšeničný lepek, přesně tomu, čemu se snažíte zabránit. Bezpečnější alternativou je tofu. Tofu neobsahuje lepek. Při smažení tofu buďte opatrní na marinády sojové omáčky a křížovou kontaminaci.