Živě: Sledujte třetí misi SpaceX s posádkou na ISS

Liftoff je v pátek nastaven na 5:49 středoevropského času

Společnost SpaceX má v pátek brzy ráno vyslat svou třetí posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici a přepravit na místo dva astronauty z NASA, jednoho z Japonské agentury pro průzkum letectví a kosmonautiku a prvního astronauta Evropské kosmické agentury, který letěl na oběžnou dráhu se soukromou americkou kosmickou lodí. Posádka čtyř osob vystartuje v pátek na 5:49 ET na vrchol rakety Falcon 9 společnosti SpaceX.



Mise, přezdívaná Crew-2, je druhou operační misí v rámci programu Commercial Crew Program, což je veřejno-soukromá iniciativa NASA, jejímž cílem je oživit své schopnosti v oblasti lidského kosmického letu po 10leté závislosti na ruských raketách. Bude to poprvé, kdy astronauti NASA letí s opakovaně použitou kapslí posádky - jízda posádky-2 poprvé vzlétla v květnu 2020 jako první mise astronautů SpaceX s Bobem Behnkenem a Dougem Hurleyem.



Součástí posádky jsou astronauti NASA Shane Kimbrough, velitel kosmické lodi mise, a Megan McArthur, která slouží jako pilotka. Jako specialisté na mise budou sloužit astronaut JAXA Akihiko Hoshide a astronaut ESA Thomas Pesquet, francouzský letecký inženýr. Všichni astronauti jsou na Floridě před startem a probudí se ve čtvrtek ve 23:09 východního času, aby se připravili na let.

Firefox pro PC

Živé zpravodajství o misi NASA bude zahájeno několik hodin před startem, v 1:30 ráno v pátek. Liftoff je v 5:49 ET. Cesta na Mezinárodní vesmírnou stanici bude trvat o něco méně než jeden den - posádka má podle plánu přistát s vesmírnou stanicí v sobotu 24. dubna kolem 5:10 východního času. Stráví na stanici šest měsíců.

JAKÝ ČAS JE SPUŠTĚNÍ SPACEXU POSÁDKY 2?

Raketa SpaceX Falcon 9 vzlétne v pátek 23. dubna z Kennedyho vesmírného střediska NASA v mysu Canaveral na Floridě.



Naplánovaný čas spuštění:New York: 5:49 / San Francisco: 2:49 / Londýn: 10:49 / Berlín: 11:49 / Moskva: 12:49 / Nové Dillí: 15:19 / Peking: 17:49 / Tokio: 6: 49:00 / Melbourne: 19:49

JAK SLEDOVAT SPACEXOVOU POSÁDKU SPUŠTĚNÍ DRAGONU NA ŽIVĚ:

Živý přenos:Živé přenosy NASA najdeteNa youtubeana webu agentury.